Jekerkwartier in Maastricht

  Hotel Botticelli is gevestigd in het historische centrum van Maastricht, nabij de Universiteit van Maastricht, Het Vrijthof plein waar André Rieu jaarlijks optreedt en grenst aan het Jekerkwartier. Een weekendje Maastricht is de ideale manier om deze Limburgse stad, nabij de Belgische en Duitse grens te leren kennen. De stad is een smeltkroes van nationaliteiten waar ook veel van onze zuiderburen graag komen. Een stadswandeling maken door het Jekerkwartier levert een dag vol kunst en design op, uniek winkelen en genieten van al het bourgondische dat de stad de bieden heeft, door plaats te nemen in een van de vele restaurants of bars. Overnachten in het op Italië geïnspireerde Hotel Botticelli in Maastricht centrum maakt het weekendje compleet. Een korte introductie tot het historische Jekerkwartier.

  Maastrichtse vestingwerken

  Maastricht telt 44 wijken, waar het Jekerkwartier er een van is. Wat deze wijk zo bijzonder maakt is de centrale ligging, maar nog meer het grote aantal historische kerken, kloosters en restanten van de vestingwerken van de stad. De naam komt voort uit de rivier de Jeker die door de wijk stroomt. De vestingwerken die in en om de stad lopen kunnen worden bezocht door deel te nemen aan een van de rondleidingen die elke zaterdag plaatsvinden. De huizen gelegen in het Jekerkwartier, zijn een bezienswaardigheid op zich. Veel van de panden stammen nog uit de 17e en 18de eeuw en de fundering van de straten stamt nog uit de middeleeuwen. Ook kloosters uit deze tijd zijn de moeite waard om eens te bezoeken. Het Oude Minderbroedersklooster- en kerk is gebouwd in Gotische stijl en bevindt zich in het oostelijke deel van de wijk.

  Winkelen in Maastricht

  Vergeet de grote modeconcerns, ontdek de vele diverse boetiekjes in het Jekerkwartier. Veel jonge ontwerpers zijn in dit deel van de stad neergestreken met hun atelier. Bijvoorbeeld sieraden designer Suzan Delfani of het Arteaux Art & Design collectief. In dezelfde hoek bevinden zich bijvoorbeeld ook kunstgalerijen zoals Galerie Stevens, met schilderijen, beelden en foto’s of Galerie Dus waar hoofdzakelijk kunst van jonge ontwerpers uit binnen- en buitenland te vinden is. Bij le Marais Deux en koffie, een conceptstore met kleding, vintage fietsen, sierraden, schoenen, kunst én koffie sla je meerdere vliegen in een klap. Maastricht bezoeken in de maand maart? Dan is TEFAF aan de gang. Een tiendaagse beurs waarbij op meerdere plekken in Maastricht activiteiten, tentoonstellingen en exposities rondom kunst en antiek plaatsvinden. Het hele jaar door van theater genieten kan door naar een voorstelling te gaan in Theater Maastricht.

  Dineren in stijl

  Al dat winkelen, kunst, cultuur en historie maakt hongerig en dorstig. Eten en drinken hebben een centrale plaats ingenomen in het leven van de Maastrichtenaar, te zien aan de grote hoeveelheid restaurants en barretjes in Maastricht. De klassieke Franse keuken proeft u bij Rilette of Petit Bonheur. Tegenovergesteld schuift de fan van de Oosterse keuken liever aan bij Thai Ichi voor Sushi en authentiek Thaise gerechten. De meeste restaurants bevinden zich in de Koestraat, maar in de Tongersestraat is wijnrestaurant Mes Amis of Au Coin des Bons Enfants op de Ezelmarkt ook een bezoekje waard. Een afzakkertje drinken? Breng een bezoek aan Café Forum of aan de Pieter, waar je soms toevallig nog tegen live muziek aanloopt.